|
|
Som om jag vore något mycket dyrbart handlar om Sunn, och är en tätt vävd berättelse om drömmar, sorg och hopp. Om glädjen över orden, behovet av vänner och drömmen om en hund. Och mycket, mycket mer. En riktig högläsningsbok!
Läs mer om boken
| |
Terri-Lynne Waldvik
Terri-Lynne Waldvik är fotograf, skådespelare och dramatiker. Hon har tidigare skrivit flera pjäser. Som om jag vore något mycket dyrbart är hennes debut som barnboksförfattare.
Terri-Lynne Waldvik debuterar med Som om jag vore något mycket dyrbart på Alvina förlag hösten 2012. Hon är född i Indiana USA, men kom till Sverige när hon var fyra år. Då kunde hon inte ett ord svenska, bara engelska. Efter tre månader bytte hon språk. Terri-Lynne berättar så här om erfarenheten att byta språk:
Jag har starka minnen av den där perioden då jag så ivrigt samlade ord, uttryck, musik och allt annat som ryms i ett språk, för att så snabbt som möjligt kunna möta människorna i mitt nya land. Jag hade en svensktalande mormor som förmedlade stor språkglädje. Ja, hon älskade att berätta! Sagor och berättelser om hennes egen barndom – allt blev till guld genom det där speciella, nästan njutbara förhållandet till språk som mormor ägde. Det var genom mormor jag upptäckte min kärlek och fascination för språk; det synliga i språket och allt som ligger under ytan.
Terri-Lynnes yrkesväg har omfattat flera olika konstnärliga uttryck. Hon är utbildad fotograf och har arbetat med reportage, porträtt och utställningsverksamhet. Teaterfotograf blev hon via en lärlingstid hos den legendariska teaterfotografen Beata Bergström på Kungliga Dramatiska Teatern. Terri-Lynne var också under en period teaterfotograf åt Orionteatern, Pistolteatern, Jönköpings Länsteater m.fl.
Senare gick hon en egen teaterutbildning och började arbeta som skådespelerska, både på institutionsteatrar och med olika fria grupper, bl a Bryggeriteatern på Gotland, Panikteatern i Uppsala, Fria Teatern i Stockholm. Hon har varit regiassistent på Stockholms Stadsteatern och även arbetat med film, radio och TV, bl.a i Carin Mannheimers mycket omskrivna serie Lära för livet, där Terri-Lynne gestaltade eleven Camilla.
Så småningom började hon själv skriva och producera teaterpjäser och blev konstnärlig ledare för Rosarium Production som arbetar med specialskrivna teaterföreställningar för chefer och ledare, till exempel Turbulens, Håll ut, The president, Zlatanoch herr Lindelöf.
Så här berättar Terri-Lynne om sitt skrivande:
Jag har velat skriva en berättelse på liv och död, ett relationsdrama som inte väjer, som tar barns fulla potential i anspråk. En berättelse som träffar i magen, vidgar tanken och berör hjärtat. Och som lite kaxigt propsar på att få ta sin tid, med ett lugnt berättartempo.
Under skrivprocessen har jag arbetat nära barn i åldrarna 6 - 12 år och fått deras respons. Två lärare fick också läsa "Som om jag vore något mycket dyrbart" redan på manusstadiet, och både frågade omedelbart om de fick lov att använda berättelsen som högläsningsbok i sina klasser! Jag sa ja, såklart, och nu har två femteklasser och en sjätteklass, i Skåne och i Stockholm, använt sig av boken i sitt skolarbete. Deras lärare har högläst och efter läsupplevelsen har klassen haft gemensamma samtal kring de många starka känslor och brännande livsfrågor boken tar upp. Jag har själv haft glädjen att få delta i några av dessa samtal och jag får än en gång bekräftat hur kloka, innovativa och filosofiska barn är, bara de får chansen att vara det!
Att få kommunicera med barn i olika åldrar är för mig en stor källa till glädje! Är jag på en fest där det finns barn slutar det alltid med att jag sitter och pratar med dem eller leker eller …
Minnena från min egen barndom finns starka och levande inom mig. Kanske är det därför jag så ofta upplever den där omedelbara kontakten? Jag har inte glömt hur det var att vara liten, inte velat stänga dörren till någon av mina åldrar. Jag kan rätt så obehindrat vandra mellan dessa olika rum i mitt inre. Det upplever jag som en stor rikedom, inte minst i skrivandet.
|